Regio  Algarve - Serra do Caldeirão

 

 

Algarve

Zon, zee en steden; dat is waar de Algarve om bekend staat. Maar ook kun je hier het gehele jaar heerlijk wandelen?

Deze regio (Javali) in het zuiden van Portugal heeft eindeloos wandelplezier én zonuren te bieden.

 

Langs de kust van de Algarve loop je langs steile kliffen, brede stranden en verlaten baaien. Dit landschap is ruig, net als de zee. In het westen slaan de hoge golven van de Atlantische Oceaan bruut tegen het land. Een wandeling aan de kust van de Algarve is niet compleet zonder verse vis uit de zee.

 

Het binnenland van de Algarve is het heuvelachtig. In het gebergte Serra do Caldeirao loop je door kurkeikenbossen en door stille dorpjes. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan.

 

Het klimaat in de Algarve is het gehele jaar aangenaam. Zelfs in de hete Portugese zomers biedt de zeewind en zee altijd aangename verkoeling die je wenst tijdens je wandeling.

 

Serra do Caldeirão

Javali ligt in de Serra do Caldeirão (ook bekend als Serra do Mú) het is een lage bergketen in het zuiden van Portugal in de provincies Algarve en Alentejo. De bergketen ligt tussen de kust van de Algarve en de vlakten in het zuiden van de Alentejo (Baixo Alentejo). De Serra do Caldeirão is het restant van een oud  massief dat uit schist en grauwacke bestaat, een gesteente dat bij verwering een relatief onvruchtbare bodem van fijn materiaal oplevert. Het hoogste punt van de bergketen is de berg Pelados in de Algarve met een hoogte van 589 meter. Het op één na hoogste punt is de berg Caldeirão, ook Mú genoemd, in de Alentejo met een hoogte van 577 meter. Er zijn meer hoogtes boven de 500 meter, zoals bijvoorbeeld de toppen Águia (529 m), Alcaria do Cume (525 m), Malhão (537 m) en Quatrelas (521 m). De hoogtes hebben een bijzondere ronde vorm en worden onderbroken door een dicht hydrografisch netwerk van waterlopen die grotendeels seizoensgebonden droogstaan. In de Serra do Caldeirão ontspringen ettelijke stromen en rivieren.

 

Ondanks zijn geringe hoogte heeft de Serra do Caldeirão een aanzienlijke invloed op het weer. De bergketen vormt een barrière voor de doorgang van koude winden uit het noorden en van noordwestelijke depressies, wat bijdraagt aan het mediterrane klimaat aan de kust van de Algarve, met weinig jaarlijkse neerslag en zachte temperaturen in de winter. Anderzijds is de bergketen ook een condensatiebarrière voor de vochtige winden uit het zuiden. In de hoger gelegen gebieden van de gemeente Loulé valt gemiddeld meer dan 800 mm regen per jaar. Naarmate men in het oosten de grens met Spanje nadert, daalt de gemiddelde neerslaghoeveelheid tot minder dan 500 mm per jaar.

 

São Brás de Alportel

 

Gemeente São Brás de Alportel ligt aan het begin van de rustige heuvels van de Oost-Algarve. De gemeente beslaat ongeveer 153 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 11.000 mensen. Het is een kalm en vredig stadje met een gastvrije bevolking. Tussen de straten met witte huizen torent het silhouet van de klokkentoren van de kerk. Het stadje wordt aan alle kanten omringd door verschillende heuvels.

De lage en witte huizen hebben populaire architectonische kenmerken. Er zijn verschillende gebouwen die versierd zijn met tegelpanelen, natuursteen en ijzeren veranda’s, die de welvaart tonen van de kurk-industriëlen van weleer.

Geschiedenis

São Brás de Alportel was een nederzetting in de Romeinse tijd. Later werd het bewoond door de Moren. De beroemde Moorse dichter Ibn Ammar is hier in de 11de eeuw geboren. In de 17de eeuw was het een populaire zomerresidentie voor de bisschoppen van de Algarve. Niet zo vreemd want hier konden ze ontsnappen aan de hitte van de stad tijdens de hete zomermaanden. Uit deze tijd resteert het bisschoppelijk paleis. Dat is niet meer in gebruik, maar een bezoek is zeker de moeite waard. In de 19de eeuw werd de stad het kruispunt van de routes tussen Loulé naar Tavira en Faro en Almodôvar.

Mede vanwege het klimaat en de gunstige ligging werd São Brás in de jaren 70 van de 20ste eeuw een pleisterplaats voor kunstenaars en creatieven. Dat is nog steeds te merken aan het actieve culturele leven.
De oorspronkelijke rijkdom van de stad is terug te voeren op de kurkproductie. São Brás de Alportel was lange tijd de belangrijkste en grootste kurk producerende regio in Portugal en zelfs van de wereld. Door de jaren heen heeft de kurkindustrie zich verplaatst naar het centrum en het noorden van Portugal. Economisch heeft São Brás de Alportel nu zijn focus verlegd naar toerisme en ambachten. Er hebben zich veel steenhouwers gevestigd die er fraaie kunst produceren zoals hand vervaardigde tegels en bakstenen.

Wandelen

Door de ligging is São Brás de Alportel een prachtige uitvalsbasis voor wandelaars. Het landschap is afwisselend. Ten Noorden van de stad loop je in een heel ander landschap dan in het Zuiden, Oosten of Westen. Dat maakt het gebied heel aantrekkelijk.